7 nejlepších filipínských jídel

Jaké je nejlepší filipínské jídlo? Co ti na Filipínách nejvíce chutná z klasických filipínských jídel? Podobné otázky jsem dostal na email a tak jsem se rozhodl napsat článek o 7 nejlepších filipínských jídel včetně dvou klasických filipínských jídel, které mě neoslovili a tak nemůžu o nich napsat, že jsou nejlepší. Jsou to ale filipínské speciality a tak je napíšu pod seznamem zvlášť.

1/ Adobo je považováno jako jedno z nejlepších filipínských jídel. Adobo může být z vepřového nebo kuřecího masa, které se vaří se sójovou omáčkou, česnekem, octem, pepřem a bobkovým listem. Pro mně je Adobo jídlem na Filipínách číslo jedna a většinou si ho dávám v kantýnách, kde platím včetně rýže 40 pesos. Adobo také nabízí i lepší restaurace za dražší cenu a tak je na vás, kde si ho dáte.

Adobo v jedné z levnějších jídelen v El nidu

2/ Lechon je speciálně grilované mladé sele, které se podává hlavně ve zvláštních příležitostech, jako jsou například narozeniny nebo svatba. Lechon mám opravdu moc rád, nejvíc ze všeho křupavou kůži. Nemusíte mít na Filipínách svatbu nebo narozeniny, abyste tuto pochoutku mohli vyzkoušet. Stánky s rozkouskovaným Lechonem jsou totiž na ulicích v centru měst (Puerto, Dumaguete, aj.) a tak neváhejte tuto filipínskou pochoutku vyzkoušet! Stánky s Lechonem se otvírají až v podvečer.

3/ Pancit jsou smažené nudle s vepřovým masem, kuřecím masem nebo játrovými knedlíčky (ty samé jako v játrové polívce), zelím a mrkví. Pancit, připomínající na první pohled čínské jídlo, patří mezi má oblíbená filipínská jídla a to speciálně, když si chci odpočinout od rýže. Stejně tak jako Lechon, i Pancit se podává na narozeninách, ale třeba také na posledním rozloučení se zesnulým jako snack s toustovým chlebem. Pancit si můžete dát v jídelně nebo restauraci od 60 pesos výše, v kantýnách Pancit v nabídce většinou není.

Pancit v jedné restauraci v Sabangu

4/ Kare – Kare je zkrátka filipínský guláš. Hovězí maso se vaří s arašídovou omáčkou a s různou zeleninou. Některé jiné varianty Kare – Kare jsou vařené i z kozího či kuřecího masa. Na toto jídlo můžete narazit také v některých kantýnách.

5/ Sinigang je filipínská polévka vyznačující se kyselou chutí. Tato polévka může být uvařena z ryb, krevet, vepřového, či hovězího masa. Pro mě je tato polívka zdejším průměrem, ale když je vařená z vepřového či hovězího masa, tak si jí dám s chutí. Pro většinu Filipínců je tato polívka nejlepší vařená z ryb nebo krevet.

sinigang

6/ Kaldereta je tradičně vařená z kozího masa. V současné době tato tradice už tak neplatí a Kaldereta se vaří také z vepřového nebo hovězího masa. Maso se vaří pomalu a do měkka společně s mletou cibulkou, česnekem, rajčaty a mletým pepřem. Kaldereta mně chuťově připomíná rajskou omáčku. Tradiční Kalderetu jsem jedl na jedné oslavě narozenin, v kantýnách na tradiční Kalderetu narazíte zřídkakdy díky kozímu masu, které se prý déle vaří a je hlavně dražší.

1024px-Beef_caldereta

7/ Sisig aneb Sisig sizzling je filipínské jídlo vařené z vepřové hlavy a jater s chilli papričkou a kalamansi. Tento druh Sizzlingu jsem jedl v restauraci zatím jen jednou a chutnalo mi to. Zkusil jsem ale také jiné druhy Sizzlingu, jako je například krokodýlí Sizzling. Sisig a jiné druhy Sizllingu si můžete dát v jídelnách nebo restauracích. V kantýnách na Sizzling pravděpodobně nenarazíte.

Jak jsem psal v článku 7 nejlepších restaurací v Puertu Princesa, je to jeden ze způsobů vaření, který je na Filipínách oblíbený. Určitě doporučuji zkusit, osobně mám hrozně rád, když přede mě položí ještě škvařící se jídlo a zároveň můžu nasávat tu úžasnou vůni, která se z toho jídla line.

Filipínská jídla, která mě neoslovila

Balut je vařené kachní vejce s malým, ještě nevyvinutým zárodkem uvnitř. Vejce jsem ochutnal, ale malý zárodek uvnitř jsem se neodvážil sníst. Přesto, že je toto vejce filipínská specialita, tak znám Filipínce v mém okolí, kteří Balut nejí. Balut je prý výborný na plodnost, to může být jeden z důvodů, proč tuto „pochoutku“ třeba vyzkoušet. Balut můžete koupit od pouličních prodejců za 20 pesos.

640px-Inside_a_Balut_-_Embryo_and_Yolk

Halo – Halo je další filipínská specialita, která mě neoslovila. Halo – Halo je směsicí ledové tříště a mléka s kukuřicí, fazolemi, banánem, cukrovou palmou a želé všeho druhu. Některé ingredience se mohou lišit dle lokality. Často se tato pochoutka pro místní podává také se zmrzlinou fialové barvy navrchu (Ube ice cream). Halo – Halo znamená v překladu doslova mix – mix. Tuto filipínskou specialitu si můžete dát od 30 pesos v jídelně nebo od 80 pesos a výše v restauracích či v některých fastfoodech.

800px-Halo_halo1

Celkově tu jím často jako většina Filipínců „sea food“ a ryby dělané na různé způsoby a to hlavně s rýží, která se tu podává skoro ke všemu. Občas také zavítáme do některých filipínských restaurací, fastfoodů, nebo pizzerií. V příštích článcích o jídle budu psát právě o filipínských restauracích, fastfoodech anebo o nejlepších jídlech, které se dá koupit ve stáncích na ulici. Chutnalo Vám nějaké filipínské jídlo, které zde není uvedené?

Facebook Comments

12 comments on “7 nejlepších filipínských jídel

  • Ephemeris , Direct link to comment

    Ahoj, na Negrosu jsem jedl něco jako vařenou divokou slepici se zeleninou a tuším mangem. Bylo to v míse, slepice byla naporcovaná a ve vodě – prostě jako taková polívka, jídlo se dalo doprostřed stolu a každý si nabíral dle libosti…už nevím přesně, co v tom bylo ale vím, že mě to hrozně nadchlo…

    • Roman Mudroch , Direct link to comment

      Ahoj, díky za tip! Na Filipínách se dá rozhodně dobře najít a to i levně. Speciálně v kantýnách je jídlo levné a dobré. Pak samozřejmě ryby, kraby a další plody moře – vše čerstvé a výborné, kolikrát ani nevím, že jím rybu.

  • Aleš , Direct link to comment

    Strávil jsem na Fil 6 měsíců a jediné co mi vyloženě chutnalo jsou ryby a mořské potvory. Adobo je vsude ale maso jsem v něm hledal marně vždy samé tlusté. Sisig se dal sníst, ale ne všude. Pancit je docela OK až na to, že musím přebírat polévku od kostí.
    Grilovaná kuřata mají skoro všude, ale systém přípravy je na zabití. Celé kuře ogrilují a pak je celé rozsekají velkým nožem. Má to super nevýhodu, v puse přebírám kousky masa od rozsekaných kostí. Ve srovnání s thajskem jsou filipinci gurmánští debilové. Ale mam rád jejich zemi kulturu a jejich věčný úsměv a proto se vždy rád vracím.

    • Roman Mudroch , Direct link to comment

      Díky za komentář. Sea food je jasně nejlepší jídlo na Filipínách, to je bez debat. Dost často se však turisté v názvech jídel(speciálně u Sea food) ztrácejí a tak jim některé pochoutky uniknou.
      Ohledně Adoba si stěžovat nemůžu, záleží asi na dané jídelně, kantýně, protože tlustý maso tam mám minimálně.Je ale fakt, že některé jídelny dávají do Adoba jen tlusté maso, na čemž si většina turistů asi nepochutná. Je tedy dobré nejprve kouknout do hrnce než si člověk objedná a říct jim, aby vám tam tlusté maso nedávali.
      Ohledně Pancitu, to u mě záleží na druhu. Mě osobně moc nechutná ten s krevetamy, ale další druhy mám rád. Speciálně pak jeden v Puertu v jedné zapadlé restauraci, kde ho vaří s játrovými knedliky! Best Pancit ever!
      Ohledně porcování kuřete i s kostmi to je zvyk tuším skoro všude v JVA pokud se nemýlím? Chápu však, že většina turistů tento způsob porcování asi nemá ráda 🙂
      O jídle bych se mohl bavit hodiny, určitě napíšu další článek o jídle. Například ve městech typu Puerta aby se lidé nebáli navštívit fastfoody typu Greenwich aj.
      Mě osobně tu jídlo chutná, nemůžu si stěžovat, speciálně pak některé specialitky od manželky 🙂 Dokonce můj bratranec, který je dost vybíravý ohledně jídla tu nějak neprotestoval. Ale jak se říká, každý máme jiné chutě.

  • Michal , Direct link to comment

    Ahoj,
    tak ten Balut je nejvíc nechutnej. Ani kdyby mi nekdo zaplatil, tak bych to nedal do pusy. „Jiný kraj, jiný mrav“ nevíte, ale něco českého, co by nepochopili jak můžem jíst?

    • Roman Mudroch , Direct link to comment

      Ahoj, díky za komentář. Myslím, že my takové chutovky typu Balutu, slepičích hlav na špejly a tak dále nemáme a tak myslím, že by snědli všechno. Mojí manželce u nás docela chutnalo, možná na syrečky se moc netvářila.

  • Jana Dvořáková , Direct link to comment

    Dobrý den,

    bychom mohli zapomenout na lumpie? Filipínské jarní závitky.

    Prodávají se smažené nebo syrové. K tomu omáčka ze sojovky, octa a na jemno nakrájeného česneku. Těsto na lumpie se prodává jako chlazené tenoučké čtverce. V ČR se dá koupit u některých čínských obchodech jako mražené.

    Na Filipínách jsem naučila Filipínky některá česká jídla, největší úspěch mělo kuře na paprice a šopský salát – s balkánským sýrem.

    Jana Dvořáková

  • Kačka , Direct link to comment

    Dobrý den,

    koukám na seznam jídel a kulím oči. Na Filipíny se chystáme s přítelem v listopadu a chci se zeptat, jestli tam vaří také zeleninová jídla? Budeme tam jako vegani mít co jíst? 😀 Když bude nejhůř klidně si vystačíme i s ovocem, ale ráda bych si dala i nějaké místní jídlo 🙂 Děkuji

    • Roman Mudroch , Direct link to comment

      Dobrý den,

      určitě tu jsou vegetariánské restaurace, ale jen ve větších městech, nebo na místech, kde to víc žije (Boracay, El Nido). Filipínci moc vegani nejsou, ba naopak,takže může být trošku problém a tak zkuste vždy zkusit určitou destinaci vygooglovat. Určitě tu ale hlady neumřete 🙂

      Roman

  • Mirek , Direct link to comment

    Pravé jsem na Filipinach a jakožto vegetarian nic moc, max restovana ryze se zeleninou, ale vse je tuze mastné, pečivo dobre , ale též mastné, ovoce je v menší míře, docela drahé melouny, místní jsou milí.

  • Olga- Kolouch , Direct link to comment

    Ahoj, já jsem teda z Filipinske kuchyně naprosto nadsena. Masa normálně moc nejim, ale tady se mu nevyhybam. Jime s přítelem hlavně v jídelnách pro mistnaky, říkáme tomu hrncarny, nakouknem pod poklicky a vždycky si vyberem. Urcite bych se toho nebála. Všechny možný druhy masa v omackach, zelenina, taky spoustu druhu, pokaždé jime jinde, tak je to pokaždé jine, ale nikdy nas to nezklamalo…marne se snazime si to zapamatovat a zkusit pak něco uvařit doma ☺ myslím, ze ty jídla nejsou složitý, proste maso se zeleninou často nahazou do hrnce a vari. A asi to maji dobre nakoreneny nebo nevím, v čem je to tajemství ☺ a libi se mi, ze dávají k jídlu polivku, spis takový vývar, ale často ma parádně zázvorovou chuť!!! Všechno se tady ji a ryzi, která je taky luxusní. Myslím, ze maji akorát velky porce a zjistuju, jak se my doma zbytecne prezirame a většina lidi je pak tlustá 😁 a vždycky jsme se dva lidi najedli v rozmezí 45-120 PHP, takže super. Doma mi to jidlo bude tak chybět!!!! Asi budu stylem pokus omyl zkoušet něco takovyho vařit!!! ☺ Takže se toho nebojte a zkousejte, jedli jsme v největších špeluňkách a nikdy nam nic nebylo 😏

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *