Úvodní stránka › Fóra › Bezpečnostní situace na Filipínách › Situace na Boholu
- Toto téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Chang a poslední změna proběhla před 5 roky a 12 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
Duben 20, 2017 v 5:09 am #3506
Roman Mudroch
SprávceKdo z vás sleduje i FB stránky, tak ví, že před několika dny se na Boholu střetla filipínská armáda s teroristy. Abych nemusel X krát zbytečně aktualizovat jeden článek, nebo psát několik nových malých, tak využití fóra se na tyto věci výborně hodí, zkrátka forum je na tyto věci jako stavěné. Teď tedy více infa o tom co se stalo na Boholu:
Dne 11.4. se brzy ráno střetla filipínská armáda s teroristy skupiny Abu Sayyaf na ostrově Bohol v oblasti Inabanga, v neturistické části ostrova. Jednalo se o připravený útok, během kterého armáda měla i leteckou podporu. Před bojem vláda evakuovala všechny civilisty v blízkém okolí do školy a kostela. Během boje zemřel důležitý člen teroristické buňky, respektive jejich zástupce!
Je určitě super, že touto akcí se teroristům ukázalo, že takto daleko od svojí základny nemají co dělat a snad zjistili, že se jich pravděpodobně někdo všimne když se budou pohybovat mezi normálními lidmi, tak jak se stalo. Jednalo se o první případ, kdy se teroristé odvážili takto daleko od základny. Měli v plánu dle prezidenta pravděpodobně zaútočit na summit ASEAN, který se tam konal tento týden. Skupinka teroristů byla pár dnů skrytá u příbuzných jednoho z nich. Summit zrušen nebyl ani po boji s teroristy a osobně ho navštívil také prezident Duterte.
Mrzuté je, že se pár teroristům podařilo uprchnout, nicméně dle presidenta nemají již možnosti nikoho unést, ozbrojení však jsou. Duterte nabídl 1 milión PHP za jakýkoliv tip na uprchlé teroristy. Řekl také, že pokud se toto bude opakovat, nebude váhat plnou silou zaútočit na základnu teroristů v Jolo na Mindanau. Proč už to dávno neudělal? :O
Uvidíme jak to bude dál vypadat, ale všude na Filipínách jsou přísnější kontroly a tak dále. České ministerstvo zahraničí zatím cesty na Bohol nijak nelimituje, ale pokud nastanou nějaké další změny, tak budu samozřejmě aktualizovat. Na Boholu pro jistotu nedoporučuji výlety na motorkách do té doby, než je chytnou. Skupinové výlety jsou ok.
Na Filipíny se v současné době nemusíte bát jezdit, nicméně na Boholu se doporučuji zdržovat jen na Panglau a na výlety jezdit po Boholu jak jsem psal organizovaně, ale věřím, že od nové sezóny cca od října tam bude vše v normálu.
-
Téma bylo upraveno před 6 roky a 1 měsícem uživatelem
Roman Mudroch.
-
Roman Mudroch.
-
Roman Mudroch.
Duben 22, 2017 v 12:22 pm #3512Roman Mudroch
SprávceTakže aktualizace. I české velvyslanectví se připojilo k americké a dalším a vyjádřilo se k situaci na Boholu viz:
http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/filipiny_bezpecnostni_situace_na_ostrove.htmlJeště bych rád napsal, že i přes doporučení (od října) nejezdit na jih Cebu, tam jezdí mnoho turistů a i já jsem tam byl mezitím dvakrát. Nechci to zlehčovat, ale rozumní lidé určitě ví, jak to myslím.
Duben 23, 2017 v 9:18 am #3513Roman Mudroch
SprávceDalší aktualizace. Včera armáda většinu ze skupiny uprchlých teroristů na Boholu našla a zneškodnila! To je na konci týdne myslím výborná zpráva.
Květen 25, 2017 v 7:19 pm #3541TomR
ÚčastníkAhoj Romane,
v září se chystám na Filipíny, konkrétně na ostrov Mindanao do města Butuan. Mým cílem se setkat se s ženou, se kterou si nějakou dobu volám a píši. Jelikož se o Filipíny zajímám, dostala se ke mě informace o ne příliš dobré situaci na Mindanao. Máš osobně nějaké postřehy a doporučení, jestli se konflikt může reálně z Marawi rozšířit až do Butuan, případně Davao? Díky za odpověď, Tom
Květen 31, 2017 v 8:13 pm #3571Chang
ÚčastníkAhoj,
pred 14 dny jsem se vratil prave z Butuanu. Duvod cesty bul uplne stejny, jako u tebe 🙂 Butuan je krestanske mesto, citil jsem se tam bezpecne. V soucasne dobe snoubenka rika, ze i pres stanne pravo je situace v Butuanu poklidna. Nicmene jsou opatrni. Davao je problematictejsi.Červen 1, 2017 v 8:01 am #3573Roman Mudroch
SprávceNo nevim, já se bych se tam teď jezdit bál a raději bych jí koupil letenku do Cebu a dál by se vidělo, ale pokud tady kolega říká, že je to tam ok, tak proč ne. Ono v naprosté většině články o Filipínách na Idnes nebo na Novinkách jsou psané tak, aby co nejvíce zaujaly, šokovaly, takže bych je nebral úplně vážně a hlavně vy máte pravý zdroj u té svojí, která tam žije. Pokud ti napíše, nic tu není, klidně přijeď, tak pravděpodobně ti nekecá. Na druhou stránku osobně bych si to tam neužil, bál bych se vystrčit hlavu a cestovat v nynější situaci po Mindanau bych je riskantní. Já bych jí prostě koupil letenku do Cebu 🙂
Červen 2, 2017 v 12:46 pm #3574TomR
ÚčastníkAhoj,
děkuji za velmi cenný postřeh a informaci. Doufám, že nemáme stejnou snoubenku 😀 V Butuanu strávím nakonec 5 dní a pak se přesuneme na Siargao, kde má rodinu. Takže věřím, že to bude OK. Už to naťukl Roman, asi bych si to tam také neužil, dva týdny se bát, že tě někdo picne jako slepici 🙂 Changu a odkud vlastně jsi?
Červen 6, 2017 v 5:40 pm #3586Chang
ÚčastníkAhoj,
jak uz psal Roman, opatrnost je na miste. Byl jsem tam prvni tyden v kvetnu, cili jeste pred vyhlasenim staneho prava. Bavil jsem se tam i se serzantem filipinske armady (patri k rodine snoubenky) a rikal, ze prave v Butuanu je zcela bezpecno. Pouze nedoporucoval cestovat nekam dal autobusem (rozhodne ne do Davaa).Napis prosim na soukromy email Chang@outlook.cz a muzeme si povedet vice 🙂
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.