Úvodní stránka › Fóra › Bezpečnostní situace na Filipínách › Útok v Manile – 2.6. 2017
- Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Roman Mudroch a poslední změna proběhla před 5 roky a 12 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
Červen 2, 2017 v 2:09 pm #3575
Roman Mudroch
SprávceKolem půlnoci ze včerejška na dnešek místního času zaútočil ozbrojený jedinec v kasínu hotelu Resorts World v Manile. Proběhl kolem ochranky (k tomu se ještě vrátím) a začal střílet. Nicméně ne na lidi, střílel například do digitálních televizí nebo do zdi. Zároveň sebral žetony do batohu a aby strhl pozornost, tak polil benzínem věci kolem sebe a zapálil to. Vnikl tak kouř a oheň.
Když začali podezřelého pronásledovat, zavřel se do jednoho z pokojů na hotelu. Tam spáchal sebevraždu. Bohužel, v následku nadýchání se kouřem zemřelo 37 lidí. Požární systém sice oheň uhasil, ale lidé nestačili vyběhnout ven. Někteří rozbili okna a skočili z 2 patra, kde celý incident probíhal.
K tomu činu se hned přihlásila IS, a zprvu to také vypadalo na teroristický útok. Proto také byl na 3 hodiny uzavřen jeden z terminálů letiště, protože hotel je skoro naproti.
Později, po vyšetření události se zjistilo, že o teroristický útok pravděpodobně nešlo a IS si jen chtěla přihřát polívku. Oficiálně jde o loupežné přepadení s neštastným koncem. Vedou k tomu důkazy:
1) Pachatel nestřílel na lidi.
2) Pachatel sebral žetony v hodnotě přes 110 miliónů Pesos. Ty se pak našly na záchodě pokoje kde spáchal sebevraždu. Z toho se usuzuje, že mu šlo o peníze.
3) Celé jeho jednání dle kamer bylo divné, jako by byl pod vlivem drog.Všichni víme, jak probíhají útoky teroristů, většinou na lidi bez varování střílí, nebo mají na sobě bombu, která vybouchne, teď nově používají auta, nákladáky. A co je důležité, nedělají to většinou na vlastní pěst. Z toho lze teda s chladnou hlavou opravdu usoudit, že nešlo o teroristický čin.
Vrtá mi hlavou, co dělala ochranka. Na Filipínách je totiž skoro všude ozbrojená ochranka, proto pro teroristy jsou v tomto smyslu Filipíny složitější. Tedy pokud chtějí proniknout na turistická místa nebo do hotelů či obchodních domů. Policie tvrdí, že ochranka co uviděla ozbrojeného může utekla, což hotel popírá. Další ochranka vevnitř ozbrojená prý nebyla a tak nemohli pomoc.
Na rozdíl od českých medií nepíšu články aby šokovali, mým cílem je napsat pravdu. Víte, ačkoliv mám k Filipínám pouto a mám tam bysnys, tak se snažím na tohle koukat neutrálníma očima. Pokud na Filipínách bude opravdu nebezpečno, tak já budu mezi prvními, kdo to napíše. Dříve bychom u tohoto útoku viděli pošahaného jedince, teď v těchto útocích vidíme automaticky terorismus.
Mám rozepsaný podrobný článek o boji na Mindanau, původně jsem ho chtěl vydat již dnes, ale k vzhledem k událostem v Manile jeho vydání na neurčito odložím, ale nepřijdete o něj.
Je na Filipínách stále bezpečno? To je určitě vaše hlavní otázka. Já tvrdím, že až na Mindanao ano, nicméně je fakt, že se nepříjemné události nějak hromadí. Doufejme tedy, že tento incident byl na delší dobu poslední. Už je ale jasné, že nová turistická sezóna bude slabší, ať už upozorněním ambasád a také tím, že někteří lidé si přečtou článek o Filipínách – válka na Mindadau, teď útok v Manile a už automaticky bez přemýšlení si řeknou – aha, na Filipíny ne, tam je nebezpečno. Poslední tři odstavce jsou mým názorem a třeba se s ním nemusíte shodnout.
Tento článek byl sepsán dle informací z místních medií, a pokud budou nějaké aktualizace, tak budu také aktualizovat.
Aktualizace: Protože se moc lidí Filipíncům nevěřilo, že nešlo o teroristický útok, tak po domluvě s resortem zveřejnili celé video útoku i anglickým komentářem. Na video se můžete podívat zde:
Z videa je patrné, že šlo opravdu o loupež a ne o teroristický čin. Útočník zapaloval věci kolem sebe, ale nestřílel po lidech. Po tom, co hledal cestu ven ho obklíčili a tak se v jednom z pokojů zapálil a zastřelil se. Později podle výpovědí rodiny útočníka vyšetřovatelé zjistili, že šlo o člověka, který byl závislý na hazardu a měl hromadu dluhů. Bohužel, díky smůle zemřelo skoro 40 lidí.
Určitě se bude také vyšetřovat chyba člověka z ochranky, který před útočníkem utíkal místo aby ho zadržel.
-
Téma bylo upraveno před 6 roky uživatelem
Roman Mudroch.
-
Roman Mudroch.
-
Roman Mudroch.
-
Roman Mudroch.
-
Téma bylo upraveno před 5 roky a 12 měsíci uživatelem
Roman Mudroch.
Červen 3, 2017 v 11:38 am #3581TomR
ÚčastníkAhoj Romane,
Souhlasim s tim, co jsi napsal. Filipiny jsou bezpecne misto a vyjimkou je zapadni cast ostrova Mindanao, kde je drtiva vetsina obyvatel muslimskeho puvodu. Jak jsem psal v jinem prispevku, v cervenci cestuji do Butuanu, coz je vychodni cast Mondanao. Moji rodice byli hodne nastvani, ze se z tama uz nemusim vratit, ale podivejme se na cetnost teroristickych utoku u nas v Evrope. Nyni me uz chapou a sami uznali, ze je jedno, jestli jedete do Londyna, Parize, Madridu ci do Butuanu. Situace neni prizniva nikde. Prestaneme proto cestovat? Budeme sedet radeji doma a stanou se z nas ustrasene loutky a nebo ukazeme, ze jsne silnejsi, nez si ti zbabelci mysli? Ja patrim k te druhe skupine. Butuanu Zdar!
Červen 5, 2017 v 10:50 am #3583Roman Mudroch
SprávceAhoj, díky za tvůj názor. Máš pravdu, ale s tím Mindanaem ale opravdu pozor. Jasně, máš tam babu a ta ti asi nelže s tím, že ti tam nic nehrozí, nicméně opravdu tam není v této době o co stát. Na 99% se ti tam nic nestane, jenže budeš pravděpodobně někde pro jistotu zalezlej a prostě si to ani neužiješ. Jak jsem ti psal jinde, tak ačkoliv se nebojím, tak nerad provokuju osud. Já bych jí koupil letenku do Cebu, a dovolenou bych si užil.
Pokud tě chce seznámit s rodinou, tak chápu, ale oni zase musí chápat, že pro bělocha to tam prostě teď není úplně bezpečné. Do toho Butuanu musíš nějak dojet a tak, Davao už také není co bývalo před 3 lety. Já tě nechci strašit, ale zauvažuj nad tím. Drž se a užij si Filipíny.
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.